Grecia antica - Orphismul,o prima religie

     Noţiunea de "orphism" provine din numele zeului trac Orpheu.Legendele Olimpului povestesc că Orpheu era un cântăreţ de chitară,care prin muzică să putea imblinzi fiarele.Adepţii ştiinţelor oculte îl consideră inventatorul magiei şi al misterelor omonime,iniţiatorul unei adevărate religii.Orphismul este însă total diferit de celelalte culturi de mistere din Grecia.Adepţii orphismului alcătuiau o asociaţie secretă,în care oficiau "imnurile" orphice.

     "Învăţăturile" pe care le propovăduiau aceste imnuri pot fi privite că o combinaţie între conceptele creştinismului şi cele ale budismului,cultivând doctrină salvării sufletului omenesc de la pieire.În orphism,omul poartă încă de la naştere păcatul strămoşesc pe care trebuie să-l ispăşească prin suferinţă,idee preluată ulterior de creştinism.Sufletul omului este întemniţat în trup,întocmai că într-o închisoare.Scopul practicii ritualurilor era acela de a salva sufletul şi de a pune capăt ciclului etern al reîncarnării de-a lungul existentelor,idee larg răspândită în budism.

     Orphismul este considerat o prima religie care are o carte şi în care este tratată pe larg ideologia doctrinei eliberatoare.Spre deosebire de celelalte mistere,idolul era cel sacrificat,jerta lui Orpheu impunând compasiune şi respect.

     Imnurile orphice erau închinate diferitelor divinităţi precum: Nemesis,Fortuna,cele două Muze,Soarele,Lună,etc. Prin repertoriul lor,aceste imnuri imprimau o notă de exaltare,generozitate,puritate şi armonie

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu