Stramosul omului a trait in apa? Stim cu totii faptul ca, in istoria omului, pe undeva, exista o veriga lipsa. Astfel, "lantul" de la inceputurile umanitatii pana in zilele noastre nu este complet. Da, poate pentru unii acest lucru reprezinta un soc, insa sunt multi care deja stiau acest lucru.

Acest "missing link" constituie un adevarat cosmar pentru antropologi. Insa, Sir Alister Hardy, un biolog marin englez ii sfatuieste sa isi limiteze cautarile in apa. Pentru a adauga greutate acestei idei, el aduce in discutie faptul ca in procesul de hominizare, omul a avut o perioada in urma cu multe milioane de ani, in care a trait in apa, mai aprecis in marile si lacurile calde a zonelor tropicale din pliocean ( in urma cu 5 milioane de ani ), care oferea conditii stabile in ceea ce priveste temperatura. Acest lucru era extrem de important in perioadele de glaciatiune. Animalele de prada ale hominidului erau mai putine in apa decat pe uscat.


Un exemplu l-am putea avea in faptul ca in arhipelagul nipon, babuinii prefera iarna sa stea in apa caldura a izvoarelor termale. Si, in cazul i ncare credeati ca asta-i tot, tinem sa va spunem ca va inselati. In urmatoarele randuri, va prezentam toate argumentele lui Sir Alister Hardy, pe care le-a adus in sprijinul ipotezei sale. Dupa ce treceti prin ele, suntem curiosi sa vedem daca si dumneavoastra credeti ca stramosul omului a trait in apa sau nu. Lasati-ne un comentariu!



Argumentul numarul 1

1. Dupa procesul de adaptare la conditiile acvatice, stramosul nostru si-a pierdut blana, ce reprezenta un serios impediemtn pentru inaintarea facila prin apa. Singurele locuri ramase sunt cele in care alunecarea prin apa nu era ingreunata sau cele in care conditiile termice trebuiau sa fie propice.

Argumentul numarul 2 

2. Parul din zona capului s-a dezvoltat din ce in ce mai mult, pentru a proteja zona capului impotriva radiatiilor solare, care erau atat directe, cat si indirecte, reflectate pe sufparafata apei.

Argumentul numarul 3 

3. In locurile ramase descoperite, ca urmare a pierderii parului  de pe corp, s-a dezvoltat un strat subcutanat de grasime. Acest strat a constituit si continua sa constituie un serios dezavantaj, daca e sa incepem discutia despre obezitate.

Argumentul numarul 4 
 
4. Bataile inimii incetinesc in mod automat atunci cand suntem in imersiune. Acest lucru este asemanator cu cel al balenelor si delfinilor.

Argumentul numarul 5 pentru a dovedi ideea ca stramosul omului a trait in apa

5. Stiti forma nasului omului? Aceasta forma caracteristica nu permite inundarea foselor nazare in momentul imersiunii. Asta nu se intampla la maimutele antropoide.

Argumentul numarul 6

6.  Nou-nascutii au o abilitate de a inota, avand posibilitatea sa se miste in mediul acvatic usor. La scurt timp dupa nastere, ei deschid ochii. Surprinzator, acest lucru nu se intampla si in mediul terestru. Si pentru a intari acest lucru, haideti sa ne aducem aminte de nasterile facute in mediul acvatic. Sunt mult mai putin traumatizante si pentru copil si pentru mama. Nou-nascutii, imediat dupa nastere, chiar si in lipsa cordonului ombilical, inoata fara griji pe langa mama, cu ochii larg deschisi. Toate acestea ne duc cu gandul ca procesul nasterii ar putea sa fi fost elaborat tocmai pentru nasterea sub apa. Si, ca stramosul omului a trait in apa.

Argumentul numarul 7

7. Un corp scufundat in apa sta in pozitia verticala. Nu uitati ca centrul de greutate al omului este situat in partea inferioara. Relativa imponderabilitate oferita de mediuc acvatic a determinat trecerea la pozitia verticala a omului, lucru care a determinat si indreptarea axei osoase a organismului.Odata cu acest lucru s-a trecut de la mersul orizontal patruped la cel vertical biped, in acest fel fiind eliberate membrele inferioare, mainile, pentru a fi disponibile altor dexteritati. Dstorita presiunii exercitate de apa asupra corpului, creierul a primit o mai buna irigare, in acest fel dezvoltarea accelerandu-se.

Si totusi, ramane intrebarea: de ce s-a facut revenirea pe uscat?  Ne gandim ca acest lucru s-a intamplat din cauza schimbatrii conditiilor atmosferice, acestea incepand sa devina mai bune. Temperatura s-a facut mai buna, iar hrana vegetala s-a diversificat.

Dupa ce stramosul omului a trait in apa, a revenit pe uscat. Acest lucru poate reprezenta un dezavantaj, din cauza afectiunilor specifice pozitiei bipede, dintre care amintim: flebitele, respiratia incompleta si sciatica, discopatiile, spondilozele, cefaleele si altele.